Baggrund for sangen.

Generalguvernør over dansk Vestindien, Peter von Scholten, frigav på egen hånd og uden officielt samtykke negerslaverne ved en proklamation i 1847. Ved dette skridt blev han vanæret og frataget  jobbet på de caribiske øer.Ved sin afrejse måtte han også for evigt tage afsked med sin farvede kone til anden hånd, Anna Heegård.. At hans hustru til første hånd også hed Anna, må i den forbindelse siges at være en fordel.

 

 

Siden hen blev slaveriet et sort kapitel i Den Rige Verdens historie, og Von Scholtens bandlyste egenrådighed blev nu en national heltehistorie. På denne baggrund fik han sit eget mausolæum på Assistens kirkegård på Nørrebro. Gravmælet er formet som et lille gul kalket hus med mørktonede vinduer så solen ikke skal ødelægge indholdet bag murene.Ved siden af hans kiste står endnu en ; Her ligger hans blege kone, Anna Von Scholten, begravet.

 

Teksten bliver til.

Dette må siges at være en rigtig god baggrund for en sang. Kærlighed, slaveri, detronisering og ophøjelse.Historien og sangen om von Scholten og slaveriet skulle skrives. Udgangspunktet for sangskriverprojektet var at lave et større research arbejde. Men den slags har en tendens til bare at blive en forhåndenværende undskyldninger for at udskyde arbejdet.Med den erkendelse var det bare med at komme i gang og lade fantasien og inspirationen råde.

Teksten bliver til. 

For at få hans farvede hustru med i sangen som en slags sjælevandring , opfandt jeg den sorte stol i mausoleet.Næste dag tog jeg ind på kirkegården og ganske rigtigt : " Der står en sort stol"Teksten var hjemme.

 

Melodien der blev tabt

Melodien til teksten var af den cubanske sanger Silvio Rodriguez: "El Major", der handler om en sort slaveoprører på Cuba.Og så var det bare med at få indspillet CD skiven.

Inden da havde jeg for en ordens skyld kontaktet Cuba´s ambassade for at få formidlet kontakt til Silvio Rodriguez om brug af hans melodi til min tekst.

Samtidig med at skiven var indspillet, kom der meddelelse fra Silvio om, at han nedlagde forbud om brug af hans melodi.Lyst i "Band", som der stod i brevet.

Nu kan jeg jo godt se at proceduren for den slags tilladelser var forkert. Man søger selvfølgelig gennem rettighedsorganisationerne, i dette tilfælde, KODA, og ikke på ambassade niveau.Man kan sagtens forestille sig den affekt det må have haft på den cubanske kollega, da en ministeriel og officiel anmodning banker på hans dør i Havanna.

En melodi bliver skabt.

Musikerholdet bag CDén tilbød at indspille numret, når jeg havde lavet en ny komposition.Det er altså svært at omstille sig fra det originale oplæg og dernæst gå nye veje.Få dage før nyindspilningen havde jeg endnu ikke nogen melodi klar.Den slags stress er ikke befordrende for at skabe musik

 

For dog bare at få slappet lidt af, valgte jeg at gå en tur i skoven.- og  pludselig var den der. Melodien dumpede lige ind i hovedet.Uden komponistværktøj til at fastholde melodien, måtte jeg storme hjem og gøre arbejdet færdigt.

En arbejdsmetode jeg aldrig havde prøvet før, men som jeg har taget til mig siden hen.