Forside > CD : Holbergs underjordiske Suite > ASKEFIS > Arbejderen 2001

Arbejderen 2001

Eventyr med takt og tone.  Arbejderen 4. oktober 2001.

En heks stod ved et gammelt træ soldaten kom forbi. Hun viste ham en hule, der ville gøre ham rig........

Rigtigt- det er H. C. Andersens "Fyrtøjet", fortalt på vers. Ikke blot fortalt, men også sunget og spillet på en bogstaveligt talt eventyrlig CD, indspillet af Leif Monnerup med venner.
I alt 16 eventyr er sat på vers og i musik af Leif Monnerup. Det er indiske, persiske, ungarnske, tyske, norske, danske eventyr - dem mange børn kender fra godnatlæsningen. Cd'en har fået navn efter et af mine yndlingseventyr, " Askefis" - ham, der vinder det halve kongerige, fordi han forstår værdien af at være ærlig, og derved vinder venner, der hjælper ham hvor han selv må give tabt. Et gammelt norsk lærestykke i solidaritet!
Melodierne er lette og glider lige ind - og det samme gør ordene, selvom der nogle gange er rigeligt mange af dem. Det er en hård øvelse at gendigte et eventyr som " Fyrtøjet" på kun syv vers. Men projektet er vellykket, og kan fornøje både børn og voksne.
Leif Monnerup spiller på " Askefis" sammen med de samme musikere som på hans sidste CD, " Gadens Galleri". Og det er efter min mening nogle af Danmarks bedste musikere, når det drejer sig om folkemusik og folkelig musik : Øyvind Ougaard på harmonika, Anne Eltard på violin, Jens Lysdal på guitar og percussion og Hugo Rasmussen på bas.
Leif Monnerup har før udgivet Cd'en " Gadens Galleri" ( 1997) om livet på den københavnske stenbro og på arbejdspladser. Men springet ud i eventyrernes symbolladede univers har ikke været stort, fortæller han selv. Der går en lige linje fra arbejdsplads " eventyret" om " Røvhullet" på Cd'en " Gadens Galleri" , til eventyr-gendigtningerne på " Askefis".
-Jeg plejede at fortælle eventyr for min søn, og også for børnene i de mindste klasser i mine mange år som cykelvikar. Men det skete for tit at jeg fandt det så kedeligt at læse op, at jeg var lige ved at falde i søvn. Jeg begyndte at lære dem og fortælle dem selv, det gav dem meget mere liv. - Samtidigt opdagede jeg at eventyrerne var godt stof til at blive gendigtet i sange. Jeg har i årevis " varmet op" til mine sangskriverier ved at lege med eventyrerne. For eksempel er gendigtningen af det tyske eventyr " Bedstefaderen" skrevet for 25 år siden. Jeg havde ni sange klar da jeg blev foreslået at lave denne her eventyr CD, fortæller Leif Monnerup. Forslaget kom da han var med i et viseprojekt over Niels Klims Underjordiske Rejse til Danmarks Radio. Og det er igen tv-scenograf Jørn Mathiassen, der har ladet sin farveglæde og billedfortællinger flyde ud over Cd'en og dens cover.
Cd'en er udgivet med støtte fra Dansk Musikerforbund på Leif Monnerups eget forlag.
                                                                         Af Helge Knudsen, Dagbladet