af Rikke G. F. Carlsson: Arbejderen oktober 2003
Forside > CD : Holbergs underjordiske Suite > Holbergs Underjordiske suite > Arbejderen oktober 2003

Arbejderen oktober 2003

 
Vi har Holberg!

Ludwig Holberg vil i dag have været 250 år. Han hadede sang. Leif Monnerup har ironisk nok sat musik og sang til hans skrifter. Holberg danser helt sikkert i graven. Og vi andre nyder genoplivelsen.

Væk er mindreværds komplekserne om det danske sprog. Væk er jalusien på svenskernes Bellmann og fortolkeren, sangeren Cornelis Vreeswijk. Vi kan selv! Med stolthed vil jeg som dansker råbe ud til verdenspressen, til undervisningsministeriet, til bekymrede sprogforskere, til nutidens magthavere og til folket: Køb "Holbergs underjordiske suite"!

Selvfølgelig skal der komme en begrundelse, efter sådan en opfordring. Det er er fordi Leif Monnerup med sin nye cd, kunstnerisk formår at gendigte og fortolke Ludvig Holbergs (1684-1754)orginalskrifter til nutidsdansk, med så stor respekt, at Holberg selv ville have gjort det nøjagtig ligeså idag.

Det er en påstand, jeg ved det. Jeg siger også, Hvis altså han havde levet og havde skrevet teksterne til sangformål. Så tror jeg at enhver bonde eller bondepige (kald dem bare Pernille og Henrik) havde sunget med på "Rævens Moraler", "Den hellige kat" og de andre epistler. Og jeg tror også at enhver godsejer og politisk kandestøber havde holdt sig for ørerne af skræk.

Danmarks fader

Holbergs skrifter fik dem alligevel til at ryste i deres silkebukser. Man prøvede at forbyde hans tekster og sætte ham til andet arbejde. Dengang han døde, Baron Ludvig Holberg, for nu 249 år siden, var det ironisk nok to bønder der gik med hans døde krop, fra hans gods i Sorø til hvor han ligger begravet i dag i København.

At manden der skabte teatret i Danmark, vores største skribent var død, måtte man konstatere ubetydeligt langt inde i dagen avis, dengang. Med sine epistler var han landets første journalist og essayist.. Han grundlagde en national kultur i et land, som var regeret af fremmede. Han brugte folkets sprog, som var foragtet og forsømt af alle dannede. Han byggede fundamentet til den danske retstat. Han indførte nye videnskabelige gengrer på universitetet. Han var murbrækkeren mod den fundamentalistiske religiøsitet, der lå som en tung dyne over det danske folk.

En god ven

Nu så mange år efter hans død, vækker musikeren, tekst- og sangskriveren Leif Monnerup han tanker, observertioner og fabler til live igen. Hvorfor lige Holberg, spørger jeg ham. Alle andre musikere over 40 år plejer at lave en cd om Grundvig?

Leif sidder ved sit spisebord og er i fuld gang med at pakke alle de ny-trykte cdér der kommer i salg i den kommende uge. Alligevel er der plads til en lille snak om "vennen" Holberg:

- Vi skal helt tilbage til 1982, svarer han. Her mødte jeg en god ven, der bare frit kunne ryste Bellmanns tekster ud af ærmet. Han kunne også noget Holberg og det gjorde mig nysgærrig. Hov, tænkte jeg, vi har jo vores helt egen mester i Danmark. Jeg begyndte at låne lidt på bibloteket. Det var lidt af et chok, for det var svært tilgængeligt at læse, men jeg blev fanget af det alligevel.

- Jeg betragter mig ikke som en Holberg ekspert, såén på akademisk studereplan, men mere som en der kender en god ven rigtig godt. Han har fulgt mig i mange år og jeg betragter ham som vores fælles kulturarv. Der er ikke en kunstner i Danmark der ikke har rødder i ham, om de vil det eller ej.

Leif skænker kaffe op og fortsætter :Når jeg foreksempel hører Niels Hausgaard ironisk sige: "Hvor dejligt det er, at konstatere at alle danskere er blevet mere raske, fordi man lukker sygehuse på stribe", er det som at læse Ludvig Holbergs artikel om, at klogskaben må være ved at eksplodere i Danmark, da man på den tid nedlagde diverse uddannelsesfakulteter.

- Dengang skulle der kun snakkes Gud og Konge, og helst på latin eller fransk. Det var ikke fint at snakke dansk. Idag kan man drage andre pareleller. Han er evig aktuel. Og jeg syntes gendigtningen er lykkedes godt. De musikere der medvirker er også af høj klasse og har engageret sig dybt. Det er dejligt.

Elsk og lær

Leif fortsætter og har meget mere på hjertet: - Det er synd at mange af hans ting er så overset, tænk bare om et par år når H. C. Andersen fylder år, så er der afsat millioner og vi vil drukne i H. C. Andersen projekter. Forøvrigt kunne hverken H. C. Andersen eller Gruntvig udstå Holberg. Lidt sjovt ikke? Jeg husker også Hans Scherfig engang skrev en svada til datidens maxistiske pædagoger.

De påstod at børn og unge ikke behøvede at lære deres klassikere at kende. Sherfig tog så udgangspunkt i Ludvig Holberg og lavede forøvrigt også en følgeton i Land og Folk med Niels Klims underjordiske rejse. Der er meget at hente hos Holberg. Tænk at bruge mider og maddiker til at beskrive et samfund i idyl, det er da imponerende.

Leif Monnerup kan mange annekdoter om Holberg, men avisen skal ud og Leif skal arbejde videre. Så bedst af alt er at ehverve dig cdén og lunefuldt nyde et flot stykke arbejde, igen og igen...

Holbergs underjordiske suite. Epistler, fabler og Niels Klim i tekst og musik af Leif Monnerup. Hugo Rasmussen (kontrabas), Jens Lysdal (guitar), Anne Eltard, (violin, percussion, kor), Øyvind Ougaard (harmonika, flygel, kor), Leif Monnerup (sang). Baile Studie. Omslaget er illustreret af Jørn Mathiassen. udgivet på eget forlag MONNE. www. monne. dk Kan købes i Arbejderens Bogbutik, KPiDs Bogsalg. Og distribueres af www. Exlibris. dk.

Tidligere udgivelser Gadens Galleri, 14 sange om livet på stenbroen. MOCD 9701. Askefis, 16 eventyrlige sange. MOCD 0101.

af Rikke G. F. Carlsson: Arbejderen oktober 2003